Allerede som knopp leverer villtulipanen ‘Persian Pearl’ på høyeste nivå – i alle fall når det kommer til skjønnhet. Høyden er derimot en annen historie, blomstene når knapt ti centimeter over bakken. Denne tulipanen danner fagre knopper med rødlilla kronblader og et lett stryk av grønt på utsiden. Når vårsolen varmer, slår blomsten ut og danner en stjerne i rødlilla. Den smørgule midten lyser varmt tilbake mot de bleke solstrålene. ‘Persian Pearl’ er slående vakker, derfor bør du plante den på et sted du ofte oppholder deg under blomstringen i april. Grav ned løkene om høsten og merk deg hvor du har plantet dem slik at dette naturens underverk kan gi deg mest mulig glede når våren kommer tilbake.

Tulipa humilis ‘Persian Pearl’

Villtulipan ‘Persian Pearl’

Villtulipan med iøynefallende rødlilla, stjerneformede blomster med smørgul midt. Velegnet til steinpartier, små blomsterbed og i potter på balkong og terrasse. Villtulipan er en botanisk tulipan som kjennetegnes av at den er lav, hardfør, langlivet og gjerne sprer seg med årene.

Plant vårblomstrende løk i potte

 • Velg løker som blomstrer på forskjellige tidspunkter. 
 • Plant løkene i potten i ulike lag.  
 • Gled deg til en lang blomstring. 

Begynn med å velge hvilke vårblomstrende løker du vil lasagneplante. Velg sorter som blomstrer på forskjellige tidspunkter fra februar til mai, for eksempel krokus med blomstring fra februar til mars, russeblåstjerne med blomstring fra mars til april og darwin-hybridtulipan med blomstring fra april til mai. 

Lasagneplanting – slik gjør du det 

 • Fyll bunnen av potten med god plantejord. 
 • Du kan gjerne tilsette et par spiseskjeer beinmel i jorden, det fungerer som gjødsel til løkene. 
 • Sorten som blomstrer senest, plantes nederst i potten, i vårt eksempel en darwin-hybridtulipan. 
 • Fyll på litt jord over tulipanløkene og plant sorten som blomstrer nest først over, i vårt eksempel en russeblåstjerne. 
 • Fyll på med jord og plant sorten som blomstrer først i det øverste jordlaget, i vårt eksempel en krokus. 
 • Vann etter plantingen, deretter settes potten tørt. 

Når har du en fin planting som kommer til å blomstre i omganger gjennom hele våren. Du kan gjerne lage flere forskjellige kombinasjoner i potter og krukker som settes på terrassen, balkongen, i inngangspartiet eller ved kjøkkeninngangen. 

Beskytt potten med vårblomstrende løk

Vårblomstrende løker som er plantet i potte, kan være følsomme for langvarig og sterk kulde. Beskytt pottene ved å pakke dem inn i jutevev og sette dem beskyttet inntil en vegg. Pottene kan også settes i garasjen eller kjelleren i de kaldeste månedene av året. Løkene går i hvile om vinteren, derfor trenger de verken lys eller vann.  

Nå kan du glede deg til en fargesprakende tidlig vår i pottene dine. 

Høsten er i anmarsj og vekker blandede følelser. Den fagre høysommertiden går mot slutten og erstattes snart av en annen skjønnhet; de modne avlingene i hagen og den glødende sensommerblomstringen. På denne tiden kan man gjerne la tankene vandre til neste vår med drømmer om vårblomstrende løker. Prydløken ‘Ambassador’ er et godt valg for deg som vil henføres og kanskje også la deg imponere. Den fantastiske, purpurfargede prydløken er et vakkert skue; først på avstand, og så vil tilskueren gjerne komme nærmere for å måle omkretsen av blomsten. De høye stilkene er sterke nok til å bære opp de store blomsterballene som majestetisk pendler over grønne vårblader – disse blomstene fortjener virkelig alles beundrende blikk.

Lathyrus odoratus

Blomsterert ‘Old Spice Painted Lady’

Fra 1731. Velduftende blomster, helt hvite med bringebærrosa seil. Enkelte avvik kan forekomme. Romantikk fra århundreskiftet til potte og blomsterbed.

Vårblomstrende løker og stauder er svært vakre i samplanting, og de byr på sesongens aller første blomstring i blomsterbed og potte. Forberedelsene gjøres om høsten ved å plante løker og frøså stauder.

Slik kombinerer du løker og stauder 

 • Samplant løker og stauder med tidlig blomstring
 • Plant vårblomstrende løker blant de grønne staudebladene
 • La staudene dekke over visne løkblader
 • Samplant løk og stauder i potte

Plant vårblomstrende løk i blomsterbed og på naturtomt

I blomsterbedet og på naturtomten oppstår det et givende vennskap mellom stauder og vårblomstrende løk der de fremhever hverandres skjønnhet gjennom hele våren og tidlig på sommeren. 

Vårblomstrende løk på barmark

De tidligste løkene maler den vintervisne hagen i strålende farger før staudene har rukket å sende opp de første skuddene. Plant krokus, snøklokker og dvergsnøstjerne i grupper i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten. Når de blomstrer blant de visne fjorårsrisene til staudene, spirer også de første vårfølelsene. 

Vårblomstrende løk blant staudeblader

Når staudene våkner og sender opp skuddene sine fra bakken, dannes det snart vakkert grønne matter i vårhagen. Blant disse bladene er det svært fint å la for eksempel narsisser og tidligblomstrende tulipaner finne veien opp og by på farger før staudene blomstrer.  

Staudebladene skjuler løkbladene 
Når de vårblomstrende løkene har blomstret over, ser bladene visne og triste ut. Det er viktig å la bladene stå igjen fordi de inneholder næring som skal transporteres ned til løken før den går i hvile. Hvis løkene plantes i staudebedet, dekker det friske bladverket til staudene over de visne løkbladene når løkblomstringen er over.  

Vårblomstrede løk sammen med tidigblomstrende stauder 

Om våren blomstrer de tidlige staudene i blomsterbed, i skråninger og på naturtomten. Blomstringen er forsiktig og de grønne bladene er fortsatt små, derfor kan du gjerne komplettere med vårblomstrende løker. Plant for eksempel perleblomster, narsisser og botaniske tulipaner i skråninger eller på naturtomten blant marianøkleblom og tusenfryd. Når løytnantshjertet og forglemmegeien blomstrer, kan de få følge av tulipaner i harmoniserende eller kontrasterende farger, avhengig av hva slags inntrykk du vil skape.  

Plant prydløk blant utfyllende stauder 

På våren og tidlig på sommeren blomstrer prydløken i ulike høyder og størrelser. På stødige stilker vaier blomsterballene i hvitt, blått eller purpur. Plant dem gjerne på flere forskjellige steder i staudebedet der de blir et svært vakkert blikkfang. Bladene til prydløken kan visne og bli gule allerede under selve blomstringen. Derfor kan de gjerne plantes sammen med utfyllende stauder som alunrot, dogghosta, marikåpe og storkenebb. Da skjules de triste bladene, og blomstene svever fritt over. 

Plant mange av hver 
Når du komponerer plantinger med stauder og tulipaner i blomsterbedet, i skråninger eller på naturtomten, er det lurt å plante mange av hver og i grupper. Gjenta gjerne grupper av samme sort på flere steder, det skaper en fri harmoni for tilskueren. 
 

Samplant vårblomstrende løk og stauder i potte

De fleste vårblomstrende løker er velegnet til planting i potte og kan gjerne samplantes med stauder. Komponer pottene dine allerede på høsten. 

Planter i potte kan være følsomme for langvarig og sterk kulde. Beskytt pottene dine ved å pakke dem inn i jute og sette dem beskyttet inntil en vegg og ikke rett på frossen mark. De kan også settes i garasjen eller kjelleren i de kaldeste månedene. Både løker og stauder går i hvile om vinteren, derfor trenger de verken lys eller vann.

Vårblomstrende løk i potte

De aller fleste vårblomstrende løker kan fint plantes i potte. Her kommer noen tips til hva du bør tenke på når du planter løk i potte: 

 • Hvis du vil oppnå en riktig fargesterk blomstring, bør du velge sorter som blomstrer samtidig. 
 • Hvis du heller vil at blomstringen skal vare litt lenger, bør du velge sorter som blomstrer på forskjellige tidspunkter. 
 • Følg instruksjonene på pakken om plantedybde. Det er ikke sikkert at alle løkene skal plantes på samme dybde i potten. 
 • Plant løkene tettere i potten en det som står på pakken; informasjonen gjelder for planting i blomsterbed der løkene skal leve i mange år og spre seg ut med tiden. I potten ønsker man heller å oppnå en tett og intens blomstring i én sesong. 
 • Plant løkene i løs plantejord. 
 • Plant løkene i en potte som tåler frost. 
 • Vann etter plantingen. Deretter lar du potten stå tørt. 

Stauder og vårblomstrende løk i potte

Ved å plante vårblomstrende løker og stauder sammen i potte skaper du et vakkert og varig arrangement som kan nytes gjennom våren. La oss ta en titt på noen ulike måter man forbereder potten på om høsten. 

Grav opp og del stauder fra blomsterbedet

Bruk planter du allerede har i blomsterbedet til pottearrangementene dine. Hvis du har tette og veletablerte staudebed, har de bare godt av at du graver opp noen av plantene og deler dem. Den ene delen av planten settes tilbake i jorden. Den andre delen plantes i potten sammen med de vårblomstrende løkene.  

 Slik deler du stauder: 

 • Vann planten dagen før du graver den opp. 
 • Grav opp hele planten og så mye av røttene som mulig. 
 • Del planten på midten, ovenfra og ned, med et bestemt spadehugg.  
 • Dra planten fra hverandre med hendene. Det gjør ingenting hvis du drar i stykker noen av røttene; de henter seg snart inn igjen.  
 • Plant den ene delen tilbake i jorden og den andre i potten. Vann. 

Stauder som egner seg for deling om høsten og planting i potte med vårblomstrende løk er sølvarve, forglemmegei, tranehals, skumblomst og marsfiol. 

Kjøp stauder på hagesenteret

Hvis du ikke har noen stauder i blomsterbedet som egner seg for deling, kan du kjøpe planter fra hagesenteret om høsten og plante dem i potten sammen med de vårblomstrende løkene. 

Så stauder fra frø om høsten 

Mange stauder egner seg fint for såing om høsten og gir deg planter til neste sesong. Dette er både en trivelig utendørsaktivitet og en svært økonomisk måte å få flere stauder på. Frøså og dyrk staudene i egne potter, og plant dem blant de vårblomstrende løkene i potter om våren før blomstringen er i gang. 

Jeg håper du har latt deg inspirere til å samplante vårblomstrende løk og stauder i blomsterbed eller potte. 

En praktfull og fargerik blomstring gir stor dyrkeglede, det er det ingen tvil om. Det samme gjelder bugnende innhøstinger av grønnsaker. Likevel kan man bli minst like munter av langt mer diskrete plantedyrkinger. Bare se hvordan vårsalaten ‘Match’ reiser seg kun noen få centimeter over bakken. De små bladrosettene dekker bakken med sprø, mørkegrønne blader med en nøtteaktig og delikat smak. Når vårsalaten finner veien inn på restaurantkjøkkenet, omtales den med det mer verdensvante navnet mâchesalat. Dyrkes utendørs for høsting om høsten eller innendørs når du måtte ønske. Vårsalaten ‘Match’ gir deg sprø dyrkeglede med næringsrike og velsmakende blader.

Lathyrus odoratus

Blomsterert ‘Old Spice Painted Lady’

Fra 1731. Velduftende blomster, helt hvite med bringebærrosa seil. Enkelte avvik kan forekomme. Romantikk fra århundreskiftet til potte og blomsterbed.

Da dinosaurene vandret på jorden, kan det hende de spiste av de vifteformede bladene på treet som i dag er det eneste gjenlevende medlemmet av plantefamilien sin. Tempeltreet fra urtiden beundres i dag over hele verden for sin skjønnhet. Forestillingen begynner allerede om våren når de lysegrønne bladene springer ut av en liten rull. De ferdigutviklede bladene danner små vifter som får en dypere grønnfarge for hver dag som går. Grenene utvikler seg tidlig og er i et design som kunne vært skapt for å behage øyet. Hvis du ennå ikke har oppdaget tempeltreet, har du mye å glede deg til når høsten kommer. Da forsvinner grønnfargen fra bladene og erstattes av gullgule nyanser som lyser opp de kortere dagene. Allerede som liten plante i potte gir tempeltreet stor dekorativ glede.

Lathyrus odoratus

Blomsterert ‘Old Spice Painted Lady’

Fra 1731. Velduftende blomster, helt hvite med bringebærrosa seil. Enkelte avvik kan forekomme. Romantikk fra århundreskiftet til potte og blomsterbed.

Når de første hjerteformede bladene til brekkbønnen ‘Telstar’ finner veien ut i sommersolen, bobler det av dyrkerglede. Stilken slynger seg oppover støtten og dekoreres underveis med nye, frodige blader. Når de rosa blomstene gjør sin ankomst, kommer biene, humlene og sommerfuglene gjerne på besøk. Snart bugner planten av lysegrønne belger som både har delikat smak og er rike på næring. Mens plantedyrkeren nyter den vakre planten, oppstår det magi i jorden. Brekkbønnen fanger inn nitrogen fra luften, samler det i bladene og sender det videre ned i røttene. I jorden ligger det nå et spiskammer av næring. Tenk at samtidig som du høster sunne og gode belger over bakken, dyrker du god jord til kommende avlinger.

Lathyrus odoratus

Blomsterert ‘Old Spice Painted Lady’

Fra 1731. Velduftende blomster, helt hvite med bringebærrosa seil. Enkelte avvik kan forekomme. Romantikk fra århundreskiftet til potte og blomsterbed.

Vårblomstrende løker plantes om høsten for å blomstre fra tidlig vår til forsommer neste sesong. Vi har samlet de vanligste spørsmålene vi får om vårblomstrende løk.

1. Når skal jeg plante vårblomstrende løk?

Vårblomstrende løk, for eksempel krokus, påskeliljer, tulipaner og perleblomster, plantes om høsten fra september til november, før telen setter seg i jorden.

2. Hvordan planter jeg vårblomstrende løk?

Plant løkene dine så snart du kan etter å ha mottatt dem. Grav et hull som er stort nok til mange løker, eller lag individuelle hull til hver løk. Størrelsen på blomsterløken avgjør hvor dypt den skal plantes. Grav hullet omtrent dobbelt så dypt som størrelsen på løken. Hvis du skal plante mange blomsterløker, kan det være lurt å bruke et løkjern. Legg alltid løken i jorden med spissen pekende oppover. Du kan gjerne strø en spiseskje beinmel i plantehullet for å oppnå friske, hardføre løker. Dekk hullet med jord og vann godt etter planting.

3. Kan jeg plante vårblomstrende løk i potte?

Vårblomstrende løk trives utmerket i potte. Det er viktig at potten er dyp nok, minst tre ganger størrelsen av løken, og at potten har hull til drenering av vann. Du kan gjerne plante forskjellige sorter vårblomstrende løk i potten for å oppnå å en lengre og mer fargerik blomstring. Vann etter planting.

4. Hva innebærer lasagnemetoden?

Med lasagneplanting av vårblomstrende løker i potte kan du oppnå blomstring fra sen vinter til forsommer. Slik gjør du det:

 1. Velg noen ulike sorter løk som blomstrer på forskjellige tidspunkter, for eksempel krokus, perleblomst og påskeliljer.
 2. Fyll bunnen av en dyp potte, kasse eller et stort kar med god plantejord.
 3. Sorten som blomstrer senest, plantes nederst i potten. Dekk deretter med jord og plant neste lag med en sort som blomstrer noe tidligere. I det øverste jordlaget i potten planter du løkene til sorten som blomstrer tidligst i sesongen.

Krokusen kommer til å begynne å blomstre i potten din sent på vinteren. Når den er ferdigblomstret, begynner perleblomsten å titte opp. Helt til slutt kommer påskeliljen til å blomstre. Når blomstringen er over, kan du fylle på med jord og plante sommerblomster over løkene. Til høsten kan du velge å la løkene være igjen i potten for å se om de også kan gi en fin blomstring neste sesong.

5. Skal jeg vanne løkene ved planting?

Ja, det er viktig å vanne vårblomstrende løker rett etter planting. De trenger vann for å utvikle røtter. Jo tidligere røttene etablerer seg i jorden om høsten, desto bedre takler de overvintringen. Hvis du planter vårblomstrende løk i potte, er det fint å vanne noen ganger etter plantingen.

6. Kommer de vårblomstrende løkene tilbake neste sesong?

Vårblomstrende løk deles inn i tre grupper: ettårige, flerårige og naturaliserende sorter. Ettårige løker blomstrer mest intenst det første året. De kommer tilbake året etter, men da blomstrer de mindre og med tiden slutter de helt å blomstre. Flerårige løker forsetter å blomstre i år etter år. Naturaliserende løker er flerårige og i tillegg gode på å spre seg. De kommer altså tilbake og blir flere og flere med årene.

7. Kan jeg lagre vårblomstrende løk?

Det er best å plante de vårblomstrende løkene dine så snart du kan. Hvis du må drøye plantingen litt, kan de lagres i en kort periode på et kaldt og tørt sted, for eksempel i garasje eller kjeller.

Se alle våre vårblomstrende løker »

Om høsten plantes løker og knoller for å oppnå en vakker blomstring den kommende våren og forsommeren. Planting av vårblomstrende løk er en trivelig høstaktivitet utendørs og gir stor dyrkeglede om våren når krokus, snøstjerner og tulipaner blomstrer.

Vårblomstrende løk plantes på høsten

Velg blomsterløk som blomstrer på forskjellige tidspunkter for å oppnå blomstring fra februar til tidlig sommer. Plant dem gjerne i grupper i blomsterbedet, på plenen eller i potter.

Høstplanting av løk er en vårgave til deg selv. Blomstringen virker kanskje fjern når du graver ned løkene i september og oktober. Vinteren ligger foran deg, og det er mange måneder til våren. Men i februar, eller noe senere for deg som bor i nord, kommer du til å være sjeleglad over at du fikk de vårblomstrende løkene i jorden for noen måneder siden. De er de første blomstene som gir farger i hagen.

Vårblomstrende løk for pollinerende insekter

Når de første insektene våkner tidlig om våren, er det dårlig tilgang på føde. En viktig kilde til næring for insektene er de første vårblomstrende løkene som for eksempel krokus, balkansymre, perleblomst, snøstjerne og russeblåstjerne.

Det er svært enkelt å plante vårblomstrende løker og knoller. De kan plantes fra tidlig om høsten og frem til jorden fryser.

Tre trinn til en blomstrende vår – slik planter du løk

 1. Grav et hull som er stort nok til flere løker, eller flere hull hvis du vil plante løkene én og én, avhengig av hva slags planting du vil ha. Størrelsen på løken avgjør hvor dypt den skal plantes – grav omtrent dobbelt så dypt som omkretsen av løken. Hvis du skal plante mange løker er det praktisk å bruke et løkjern, som er tilgjengelig i liten og stor variant.
 2. Plant løken med spissen pekende oppover. Tilfør gjerne gjødsel i hullet ved planting, for eksempel beinmel. Dekk hullet med jorden du gravde opp.
 3. Vann godt ved planting.

Så er det bare å glede seg til vårens blomstring.

Se hele utvalget av vårblomstrende løk her.

Krokusene gir et uvurderlig energikick når de åpner seg i lilla, gult og hvitt sent på vinteren og tidlig på våren. For oss mennesker kommer de med et løfte om en ny vår, og for de pollinerende insektene er de en livsviktig kilde til føde.

Dyrk for de pollinerende insektene

Sent på vinteren og tidlig på våren er det dårlig med tilgang til føde i naturen for de pollinerende insektene som våkner tidligst i sesongen. Hvis du dyrker krokus, dyrker du også mat til de pollinerende insektene.

Krokus byr på en god del nektar og store mengder pollen. Nektaren inneholder karbohydrater som gir insektene den energien de trenger for å våkne til live i de første ukene av sesongen. Pollenet inneholder proteiner, fett og vitaminer og er en viktig kilde til føde for insektene. Det er herlig å oppleve at innsatsen man legger inn på høsten ved å grave ned krokusløker i blomsterbed og potter er helt avgjørende for de viktige pollinerende insektene våre.

Er krokus flerårig?

Hver enkelt krokusløk er ettårig – den blomstrer altså bare én gang. Krokus formerer seg imidlertid med sideløker, derfor oppleves de av oss som flerårige. Hvert år blomstrer det nye løker som igjen produserer nye sideløker til neste sesong.

Slik dyrker du krokus

Krokus plantes fra september til november og før telen setter seg i jorden. Planlegg å få løkene i jorden så raskt som mulig etter at du har kjøpt dem.

Plant krokus i blomsterbed, på plenen, under busker og trær eller i potter. Du kan gjerne grave ned mange i en gruppe for å oppnå en ekstra fargerik opplevelse.

Grav et hull som er stort nok til mange løker, eller grav individuelle hull til hver løk. Størrelsen på blomsterløken avgjør hvor dypt den skal plantes. Grav hullet omtrent dobbelt så dypt som størrelsen på løken. Du kan gjerne strø en spiseskje beinmel i plantehullet for å oppnå friske, hardføre løker. Dekk hullet med jord og vann godt etter planting.

Så er det bare å se frem til blomstringen tidlig på våren, til glede for både deg og de pollinerende insektene.

Se alle vårblomstrende løk her.

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.