Så sommerblomster innendørs

Sommerblomster er ettårige, derfor ønsker vi å glede oss over blomstringen så lenge som mulig. Ved å dyrke planter innendørs kan blomstringen komme i gang tidligere, og den fargerike sesongen varer mye lengre.

Slik forkultiverer du sommerblomster

  1. 1. Så i fuktig såjord.
  2. 2. Hold såjorden varm og fuktig.
  3. 3. Sett såjorden svalt og lyst etter spiring.
  4. 4. Pott om når de første karakterbladene utvikler seg.
  5. 5. Plant ut når varmen er stabil og nettene er frostfrie.

Sommerblomster kalles også ettårige blomster. Livssyklusen til disse plantene fullføres på én sesong. Frøene spirer og vokser opp til planter som blomstrer og danner nye frø før planten visner ned og dør om høsten. Rundt plantene detter frøene ned på bakken. Der blir de liggende i hvile inntil varmen kommer tilbake neste sesong. Mange sommerblomster har en lang tilvekstperiode. Hvis vi direktesår disse blomstene utendørs om våren, tar det lang tid før blomstringen begynner. Hvis du bor i de nordlige delene av landet, kan det hende at plantene ikke rekker å blomstre i det hele tatt før sommeren er over. Derfor er det lurt å forkultivere flere av sommerblomstene innendørs i god tid før vekstperioden utendørs begynner!

Ikke alle sommerblomster krever forkultivering innendørs. Noen trives best hvis de direktesås utendørs når jorden har blitt varm. Les dyrkningsbeskrivelsen til hver sort for å se om du bør forkultivere blomsten.

Noen eksempler på sommerblomster som bør sås ekstra tidlig innendørs: lobelia, pelargon, kjempeverbena, aksverbena, tobakk, blåkurv, stuelønn, prydløvemunn, coleus, klokkeranke, spansk flagg, begonia og petunia.


Når forkultiverers sommerblomster?

Les alltid på frøposen til sorten du vil dyrke for å finne ut når du skal begynne forkultiveringen. Ofte står det et intervall på posen, for eksempel feb.–april. Det forteller deg i hvilken periode du burde komme i gang med såingen. Hvis du bor langt nord i landet, kan det vært lurt å begynne forkultiveringen sent i det oppgitte intervallet.


På tide å så sommerblomster

Frøposene til sommerblomstene har ankommet, og det er på tide å så. Under spiringen er det viktig at frøene får varme. Hvis det er kaldt der pottene står, kan det være lurt å sette dem på en varmematte.


SLIK GJØR DU DET

  1. 1. Så i gjennomfuktet jord.
  2. 2. Så i såpotter, brett, pluggbrett eller minidrivhus.
  3. 3. Les på forpakningen om hvor mye jord frøene skal dekkes med. Hvis frøene er lysspirende, skal de kun trykkes lett ned mot jordoverflaten.
  4. 4. Merk pottene dine så du har oversikt over plantene.
  5. 5. Dekk såjorden med plast eller bruk et minidrivhus med lokk for å forhindre uttørking.
  6. 6. Følg nøye med på fuktigheten. I begynnelsen kan du gjerne spraye med en sprayflaske beregnet på blomster i stedet for å vanne.

Tips! Hvis frøene du sår er svært små eller vanskelige å håndtere, kan du bruke en penn til å flytte frøet over i jorden.


Sommerblomstene spirer

Når såjorden er klar, er den viktigste oppgaven din å holde fuktigheten jevn. Jorden skal ikke tørke ut helt eller være konstant våt. Hvis det danner seg mye konsens, bør du fjerne lokket eller annet du har dekket såjorden med i en periode hver dag.


Forkultivering og belysning

Mens frøene spirer er fuktighet og varme det viktigste. Det er først når spirene titter opp av jorden at du trenger å ordne med riktig belysning. Forkultivering i de første månedene av året krever ekstra belysning. Når det naturlige lyset kommer tilbake i mars–april kan du forkultivere uten belysning i et lyst vindu.

Les alt du trenger å vite om belysning i Belysning til forkultivering – slik fungerer det.


Forkultivering og temperatur

Varme er viktig for spiringen, men så snart spirene har tittet frem og dannet frøbladene sine, bør såjorden settes svalt, i 15–18°C, såfremt instruksjonene på frøposen ikke sier noe annet. Den svalere temperaturen gjør at plantene vokser sakte og danne solide stilker og frodige, grønne blader. Hvis såjorden settes for varmt, vokser plantene mye i høyden og blir spinkle og bleke.


Hva er et frøblad?

De første bladene som utvikler seg på en spire, kalles frøblader. De likner ikke på bladene til sorten du dyrker. Oppgaven til frøbladene er å sørge for at den lille planten får næring. Når de første røttene har dannet seg, kan spiren hente næring fra jorden. Da skrumper frøbladene inn og forsvinner. Etter frøbladene utvikler planten de ekte bladene sine, som kalles karakterblader.


Pott om frøplantene dine

Når de første karakterbladene har utviklet seg ordentlig, er det på tide å potte om. Det innebærer at du gir røttene til frøplanten plass til å vokse ved å potte dem over i større potter.

Til ompottingen trenger du næringsrik, løs jord og potter med hull i bunnen. Pottene skal være større enn de som frøet har spiret i. Noen eksempler er økologisk dyrkningspotte 9 cm eller fiberpotter 8 cm.

Slik potter du om:

  1. 1. Fyll den nye potten med jord. Lag en liten grop til planten i midten.
  2. 2. Velt planten forsiktig ut i hånden.
  3. 3. Unngå å holde i den skjøre stilken. Hvis du holder i bladene og du skader dem vet et uhell, lager planten nye. En knekt stilk kan ikke repareres.
  4. 4. Ta med så mye som mulig av jorden på de små røttene over i den nye potten.
  5. 5. Sett planten forsiktig ned i den nye potten. Vær forsiktig med røttene.
  6. 6. Sett planten litt dypere i jorden ved ompottingen.
  7. 7. Vann forsiktig, og sett de ompottede plantene lyst og svalt.

Etter ompottingen stanser veksten til plantene opp i en periode før de begynner å ta opp næringen i den nye jorden. Begynn å gjødsle forsiktig etter et par uker.

Plant ut sommerblomstene dine

Etter ompottingen dyrker du plantene dine videre i et lyst vindu eller under ekstra belysning. Når varmen utendørs er stabil og nettene er helt frostfrie, er det endelig på tide å plante dem ut. Du kan lese mer om hva du bør tenke på når du planter ut forkultiverte planter og hvordan du direktesår utendørs i Plante og så utendørs.

Lykke til med forkultiveringen av sommerblomstene dine!

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16079)
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no