Dyrk bærekraftig
Slik dyrker du bærekraftig
- Dyrking i grønnsakshagen.
- Dyrk med vekstskifte.
- Dyrk trekkplanter for pollinerende insekter.
- Komposter hageavfall.
- Dyrk basert på dine egne forutsetninger.
Vi kan pleie stedet vi skal dyrke med enkle midler slik at det på sikt skal kunne huse blomstene og avlingene våre. Engasjementet du legger ned i å dyrke bærekraftig genererer energi tilbake til deg når du ser hvilken nytte det gir. Hvis livet rundt deg til tider føles stressende, rotete eller engstelig, gir jorda et fast og trygt underlag under føttene.
Dekkdyrk for leirholdig jord uten ugress
Dekkyrking i grønnsakshagen er svært enkelt og veldig smart. Du dekker bar jord mellom avlingene med gressklipp, oppkuttet brennesle (uten røtter), kvister, halm, topper eller annet finfordelt organisk materiale. Fordelene med dekkdyrkingen er mange:
- Ugresset holdes unna.
- Jorden holder på fuktigheten lenger.
- Ormer og andre nyttige småkryp får gode materialer å jobbe med.
- Jorden får næring.
Naturen dekker barmark
Har du noen gang tenkt på at det ikke er barmark ute i skogen og på bakken? Dette er fordi naturen sørger for at all jord er dekket av vegetasjon slik at jorda ikke eroderer. Det betyr at dersom du lar barmark stå i hagen, vil den snart bli dekket av ugress. Motvirk dette ved å dekke avlinger i grønnsaksland og plant tett i blomsterbedene dine, gjerne med bunndekkende planter i det nederste laget.
Dyrk med vekstskifte
Før vi fikk tilgang til kunstgjødsel og kjemisk bekjempelse av skadedyr og plantesykdommer, var en forutsetning for dyrking at vi tok vare på jorda på en bærekraftig måte og under naturens forhold. En naturlig syklus i dyrkingen var nøkkelen til suksess. I dag vet vi at stien som førte oss bort fra dette var en total feilnavigering. Gjødsel og kjemisk kontroll skadet naturen vår og skapte ubalanse i et biologisk velsmurt maskineri.
Å dyrke med vekstskifte var helt selvsagt en gang i tiden, men i dag er vi tilbake til økologisk og bærekraftig dyrking. Å dyrke med vekstskifte innebærer at du skifter avlinger slik at de ikke dyrkes på samme sted år etter år. Hensikten er både å skape en god næringsbalanse i jorda og å holde skadedyr og sykdommer unna. La oss se hvordan en avlingsrotasjon kan se ut:
Slik dyrker du med vekstskifte
Den enkleste måten å begynne å dyrke med vekstskifte i hagen er å lage fire tomter. Merk av fire like store dyrkingskasser i hele eller deler av kjøkkenområdet. Den første sesongen grunngjødsler du alle fire delene med organisk materiale som kompostjord eller gjødsel.
SKIFTE 1
I en firkant dyrker du avlinger som genererer næring til jorda. Slike avlinger er bønner, erter og noen grønngjødselplanter som rødkløver, blodkløver og lusern. De har alle en evne til å ta opp nitrogen fra luften og binde det i sin plantemasse og gjøre det tilgjengelig for røttene i jorda. Jorda tilføres dermed næring i løpet av sesongen, og når innhøstingen er fullført, blir planterester presset ned i jorda for å fortsette å generere næringsstoffer til jorda.
SKIFTE 2
I en firkant dyrker du avlinger som krever mye næring, som kål, selleri, squash og gresskar.
SKIFTE 3
I en firkant dyrker du avlinger som krever moderat næring, som salat, rotgrønnsaker, persille, dill og løk.
SKIFTE 4
I en firkant dyrker du avlinger som har lite behov for næring, som poteter og jordskokk.
Disse fire firkantene bytter plass over en fireårsperiode slik at hver tomt har blitt dyrket en gang på alle fire plassene – så begynner du på nytt. Du endrer som følger:
SKIFT 2 flyttes til boksen der SKIFT 1 har blitt dyrket.
SKIFT 3 flyttes til boksen der SKIFT 2 har blitt dyrket.
SKIFT 4 flyttes til boksen der SKIFT 3 har blitt dyrket.
SKIFT 1 flyttes til boksen der SKIFT 4 har blitt dyrket.
Det smarte med vekstskiftet er at de mest næringskrevende grønnsakene hele tiden flytter til den plassen som har fått næring fra de næringsgenererende avlingene. Sistnevnte flyttes på sin side til plassen som i en fireårsperiode har huset alle de ulike skiftene og derfor har vært tømt for næringsstoffer.
For de næringskrevende og middels næringskrevende plantene trengs en grunngjødsel om våren og en støttegjødsel i sesongen med kompostjord eller gjødsel.
Hindre at plantesykdommer og skadedyr får fotfeste
En annen viktig grunn til at du bør unngå å dyrke samme gruppe avlinger på samme sted år etter år, er at avlinger som tilhører samme familie ofte er rammet av de samme skadedyrene og sykdommene. Bytter du plass regelmessig, er det mye vanskeligere for plantesykdommer og skadedyr å få fotfeste.
Trykk her for å sjekke ut våre spiselige vekster, som er ypperlig å dyrke bærekraftig!
Dyrk trekkplanter for pollinerende insekter
Antall pollinerende insekter synker drastisk. Som hageeier kan det føles vanskelig å bidra til å snu denne negative trenden. Men alle kan faktisk ha en nytte! Ved å dyrke blomster som sjenerøst tilbyr nektar og pollen, serverer du pollinatorer viktig mat og ernæring, og du er med på å øke det biologiske mangfoldet.
Komposter hageavfall
Ved å ta vare på alt organisk avfall i hagen og legge det i en kompost for forfall, blir du virkelig en del av naturens kretsløp. Næringsstoffene jorda har brukt for å gjødsle dine avlinger, planter og blomster, gis tilbake i form av den beste jorda du kan tenke deg.
Dyrk ut ifra dine egne forutsetninger
Det er mye å lære om hvordan dyrking og hagearbeid håndteres på en bærekraftig og miljøvennlig måte. Underveis er det viktig å tenke på hvordan dine forutsetninger er når det gjelder tid, sted og engasjement. Det skal være morsomt, stimulerende og avslappende å dyrke og ta vare på blomsterbed, kjøkkenhagen og annen beplantning. Bygg på kunnskap og erfaring i ditt eget tempo og lær av både oppturer og nedturer i jorda. Del erfaringer med dyrkingsvenner og finn din måte å dyrke på.