Dyrk blader med smak – en grønn revolusjon
Dyrk grønnsaker i hagen, på balkongen eller i vinduskarmen
Bladgrønt eller bladgrønnsaker er kollektive navn på grønnsaksplanter som har spiselige, smakfulle blader. Vi har dyrket slike siden uminnelige tider, så det er ikke noe nytt i seg selv. Det som er nytt er mengden sorter og hvordan vi har funnet nye måter å dyrke og bruke bladgrønnsakene. Man kan tørre å kalle det en liten grønn revolusjon, som har åpnet dyrkingsdøra for mange flere enn de som har tilgang til en kjøkkenhage.
- Ras innendørs for senere planting
- Dyrk direkte i det fri
- Dyrk i pallekarmer
- Dyrk i potter, kasser og kar utendørs
- Dyrk i potter innendørs hele året
Sjekk ut vårt utvalg av bladgrønnsaker her!
Bladgrønnsaker høstes som primører
Det vanskelige med bladgrønnsaker er at vi kan høste dem som små blader, altså som evig velsmakende primører. De får ikke vokse og bli sterke eller danne hoder, men så snart bladene er store nok, høster vi dem. Noen sorter fortsetter å danne nye blader, mens mange blir sådd i grupper for å være tilgjengelig hele sesongen. Fordi vi høster bladene tidlig, kan bladgrønnsaker dyrkes tett – det er ikke nødvendig å gjøre plass til en stor plante. Dessuten rekker ikke bladene å begynne å konkurrere med hverandre før det er tid for høsting.
Stor variasjon i farger, form og smak
En del av gleden ved å dyrke bladgrønnsaker er variasjonen. Avlingene, så vel som salatene som bladene brukes i, blir vakre med alle fargene og formene på bladene. I tillegg er smakene ofte som rent krydder der forskjellige sorter bidrar med sin egen smaksopplevelse.
For eksempel har salatsennep "Osaka Purple" krøllete, hovne blader som først er grønne, men deretter skifter til en mørk burgunderfarge. Smaken er mild med innslag av sennep og pepperrot. Bondekålen "Arun" har lilla-røde frynsede blader med en fantastisk kålsmak. Hvis du liker pepper og intens krydder, er italiensk ruccola med sine grønne blader et utmerket valg. Dersom du vil ha en nøtteaktig smak, faller valget på sprø vintersalat "vit" med små dekorative mørkegrønne bladrosetter.
Asiatiske grønnsaksplanter trives hos oss
Et betydelig bidrag til variasjonen av bladgrønnsaker er de asiatiske grønnsaksplantene som vi har adoptert de siste årene. Ettersom det har blitt populært å lage asiatisk mat, ønsker vi å kunne tilsette de riktige grønnsakene til maten. Heldigvis har det vist seg at asiatiske bladgrønnsaker trives i klimaet vårt og kan dyrkes langt ut i sesongen og høstes til det fryser. Asiatisk kål «Asian All Green Mix», Komatsuna, bondekål og Tatsoi er eksempler på asiatiske bladgrønnsaker som kan dyrkes i mengder hele sommeren og høstes langt ut på høsten.
Bladgrønnsaker vokser raskt og er lette å dyrke
Felles for bladgrønnsakene er at de er enkle å dyrke og vokser raskt. De trives i løs, næringsrik jord. Vi kan velge å så på store områder eller ned til den minste potten, noe som betyr at alle kan bli en grønnsaksdyrker. Det er forskjellige måter å dyrke på – prøv deg frem og tilpass til dine egne forhold.
Forkultiver bladgrønnsaker innendørs
For noen sorter av bladgrønnsaker anbefales fordyrking eller forkultivering, innendørs i løpet av mars-april. Informasjon om dette er å foretrekke står på posen for hver sort. Forkultivering betyr at såingen skjer innendørs i små potter eller frøbrett for å oppdrive små frøplanter. Plantingen skjer når risikoen for frost er over og etter at plantene har myknet. Bløtgjøring betyr at de små plantene ei viss periode, blir vant til uteklimaet noen timer midt på dagen.
Å så bladgrønnsaker rett i jorden
De fleste bladgrønnsaker trenger ikke å dyrkes på forhånd, men kan sås direkte i det åpne når jorden har tørket og begynt å varme opp. Det sies ofte at jorden skal sette seg, noe den har gjort når du kan ta opp en håndfull jord i hånden din og jorden kollapser lett mellom fingrene. Bruk gjerne forskjellige sorter i rader ved siden av hverandre eller i forskjellige sirkler for å skape kontrast mellom farger og former.
Dekk frøene med fiberduk i starten, for å beskytte mot kulde og dehydrering og, om nødvendig, mot insekter og snegler.
Om sommeren er det også utmerket å så bladgrønnsaker i potter, kasser og kar. Det vil ikke bare være et nyttig og smakfullt tillegg til terrassen og balkongen, men også et vakkert supplement sammen med potter der det dyrkes sommerblomster, stauder eller urter.
I løpet av sesongen kan bladgrønnsakene såes i mengder med intervaller på et par uker, så det er ferdige blader å høste i en lang periode.
Dyrk bladgrønnsaker i pallekarm
Da entusiastiske dyrkere innså fordelen med ferdige kasser som også enkelt kan stables oppå hverandre, fikk pallekarmen en ny rolle, nemlig som dyrkingsplass. Selvfølgelig er det like greit å bygge dine egne trerammer å vokse i. Fordelen med å samle dyrkingen i en pallekarm er at den kommer litt opp i høyden og vi kan fylle den med akkurat den jorda vi ønsker å dyrke i. I tillegg varmes jorda opp raskere enn bakken rundt. Dessuten er det veldig dekorativt.
Slik gjør du det:
Hvis du vil holde deg fri fra ugress, kan du dekke bakken inne i pallekarmen med en markduk som festes et stykke opp på innsiden av boksen.
Fyll esken med en 50/50 blanding av god plantejord og egen kompostjord eller kumøkk som kan kjøpes i poser.
Så frøene dine i rader, sikksakkmønstre, en sirkel eller den måten du finner best og morsomst. Dekk pallekarmene med fiberduk først for å beskytte mot kulde og dehydrering. Etter hvert trengs det også som beskyttelse mot insekter og snegler.
Når sesongen er over, kan jorda i pallkarmen dekkes med avispapir. På våren fjernes papiret, jorda løsnes og suppleres med ny plantejord og kompost. Så er det bare å begynne å dyrke igjen!
Dyrk bladgrønnsaker året rundt
Hvis det bor en grønnsaksdyrker i deg, har du en virkelig glede å se frem til hele året. Hovedsesongen er sommer og tidlig høst, men flere sorter kan høstes helt fram til jul. Ulike sorter av salatsennep kan høstes helt fram til jul. Sorten "Green In Snow" er best for høst- og vinterhøsting og kan, som navnet antyder, være grønn og sprø selv om det er snø rundt.
Noen bladgrønnsaker kan sås i løpet av høsten for å få en tidlig vårhøsting. Salat sikori «Grumola Verde» og spinat "Giant America" er eksempler på gode varianter for høstsåing.
For å virkelig av grønnsakene året rundt, kan du dyrke bladgrønnsaker i potter innendørs i et lyst vindu. Siden bladene høstes tynne, kan kultiveringen klare seg uten ekstra belysning hvis det er varmt og skikkelig lyst. Hvis dyrkingen ikke plasseres i direkte kontakt med sol og dagslys, for eksempel på en kjøkkenbenk, er det nødvendig med støtte fra plantebelysning for å fremskynde dyrkinga.
Lykke til med dyrkingen!