Odla blad med smak

Dyrk blader med smak – en grønn revolusjon

Trenden med å dyrke sprø, smakfulle og sunne bladgrønnsaker har kommet for å bli. Ikke veldig overraskende med tanke på hvor enkelt og givende det er. Alle kan ha sin egen dyrking av smakfulle blader fordi det ikke krever noe stort område for å få en innhøsting å nyte av. Dyrk i en potte på kjøkkenet, kar på terrassen eller direkte i kjøkkenhagen.

Dyrk grønnsaker i hagen, på balkongen eller i vinduskarmen

Bladgrønt eller bladgrønnsaker er kollektive navn på grønnsaksplanter som har spiselige, smakfulle blader. Vi har dyrket slike siden uminnelige tider, så det er ikke noe nytt i seg selv. Det som er nytt er mengden sorter og hvordan vi har funnet nye måter å dyrke og bruke bladgrønnsakene. Man kan tørre å kalle det en liten grønn revolusjon, som har åpnet dyrkingsdøra for mange flere enn de som har tilgang til en kjøkkenhage.

  1. Ras innendørs for senere planting
  2. Dyrk direkte i det fri
  3. Dyrk i pallekarmer
  4. Dyrk i potter, kasser og kar utendørs
  5. Dyrk i potter innendørs hele året

Sjekk ut vårt utvalg av bladgrønnsaker her!


Bladgrønnsaker høstes som primører

Det vanskelige med bladgrønnsaker er at vi kan høste dem som små blader, altså som evig velsmakende primører. De får ikke vokse og bli sterke eller danne hoder, men så snart bladene er store nok, høster vi dem. Noen sorter fortsetter å danne nye blader, mens mange blir sådd i grupper for å være tilgjengelig hele sesongen. Fordi vi høster bladene tidlig, kan bladgrønnsaker dyrkes tett – det er ikke nødvendig å gjøre plass til en stor plante. Dessuten rekker ikke bladene å begynne å konkurrere med hverandre før det er tid for høsting.


Stor variasjon i farger, form og smak

En del av gleden ved å dyrke bladgrønnsaker er variasjonen. Avlingene, så vel som salatene som bladene brukes i, blir vakre med alle fargene og formene på bladene. I tillegg er smakene ofte som rent krydder der forskjellige sorter bidrar med sin egen smaksopplevelse.

For eksempel har salatsennep "Osaka Purple" krøllete, hovne blader som først er grønne, men deretter skifter til en mørk burgunderfarge. Smaken er mild med innslag av sennep og pepperrot. Bondekålen "Arun" har lilla-røde frynsede blader med en fantastisk kålsmak. Hvis du liker pepper og intens krydder, er italiensk ruccola med sine grønne blader et utmerket valg. Dersom du vil ha en nøtteaktig smak, faller valget på sprø vintersalat "vit" med små dekorative mørkegrønne bladrosetter.


Asiatiske grønnsaksplanter trives hos oss

Et betydelig bidrag til variasjonen av bladgrønnsaker er de asiatiske grønnsaksplantene som vi har adoptert de siste årene. Ettersom det har blitt populært å lage asiatisk mat, ønsker vi å kunne tilsette de riktige grønnsakene til maten. Heldigvis har det vist seg at asiatiske bladgrønnsaker trives i klimaet vårt og kan dyrkes langt ut i sesongen og høstes til det fryser. Asiatisk kål «Asian All Green Mix», Komatsuna, bondekål og Tatsoi er eksempler på asiatiske bladgrønnsaker som kan dyrkes i mengder hele sommeren og høstes langt ut på høsten.


Bladgrønnsaker vokser raskt og er lette å dyrke

Felles for bladgrønnsakene er at de er enkle å dyrke og vokser raskt. De trives i løs, næringsrik jord. Vi kan velge å så på store områder eller ned til den minste potten, noe som betyr at alle kan bli en grønnsaksdyrker. Det er forskjellige måter å dyrke på – prøv deg frem og tilpass til dine egne forhold.


Forkultiver bladgrønnsaker innendørs

For noen sorter av bladgrønnsaker anbefales fordyrking eller forkultivering, innendørs i løpet av mars-april. Informasjon om dette er å foretrekke står på posen for hver sort. Forkultivering betyr at såingen skjer innendørs i små potter eller frøbrett for å oppdrive små frøplanter. Plantingen skjer når risikoen for frost er over og etter at plantene har myknet. Bløtgjøring betyr at de små plantene ei viss periode, blir vant til uteklimaet noen timer midt på dagen.


Å så bladgrønnsaker rett i jorden

De fleste bladgrønnsaker trenger ikke å dyrkes på forhånd, men kan sås direkte i det åpne når jorden har tørket og begynt å varme opp. Det sies ofte at jorden skal sette seg, noe den har gjort når du kan ta opp en håndfull jord i hånden din og jorden kollapser lett mellom fingrene. Bruk gjerne forskjellige sorter i rader ved siden av hverandre eller i forskjellige sirkler for å skape kontrast mellom farger og former.

Dekk frøene med fiberduk i starten, for å beskytte mot kulde og dehydrering og, om nødvendig, mot insekter og snegler.

Om sommeren er det også utmerket å så bladgrønnsaker i potter, kasser og kar. Det vil ikke bare være et nyttig og smakfullt tillegg til terrassen og balkongen, men også et vakkert supplement sammen med potter der det dyrkes sommerblomster, stauder eller urter.

I løpet av sesongen kan bladgrønnsakene såes i mengder med intervaller på et par uker, så det er ferdige blader å høste i en lang periode.


Dyrk bladgrønnsaker i pallekarm

Da entusiastiske dyrkere innså fordelen med ferdige kasser som også enkelt kan stables oppå hverandre, fikk pallekarmen en ny rolle, nemlig som dyrkingsplass. Selvfølgelig er det like greit å bygge dine egne trerammer å vokse i. Fordelen med å samle dyrkingen i en pallekarm er at den kommer litt opp i høyden og vi kan fylle den med akkurat den jorda vi ønsker å dyrke i. I tillegg varmes jorda opp raskere enn bakken rundt. Dessuten er det veldig dekorativt.

Slik gjør du det:

Hvis du vil holde deg fri fra ugress, kan du dekke bakken inne i pallekarmen med en markduk som festes et stykke opp på innsiden av boksen.

Fyll esken med en 50/50 blanding av god plantejord og egen kompostjord eller kumøkk som kan kjøpes i poser.

Så frøene dine i rader, sikksakkmønstre, en sirkel eller den måten du finner best og morsomst. Dekk pallekarmene med fiberduk først for å beskytte mot kulde og dehydrering. Etter hvert trengs det også som beskyttelse mot insekter og snegler.

Når sesongen er over, kan jorda i pallkarmen dekkes med avispapir. På våren fjernes papiret, jorda løsnes og suppleres med ny plantejord og kompost. Så er det bare å begynne å dyrke igjen!


Dyrk bladgrønnsaker året rundt

Hvis det bor en grønnsaksdyrker i deg, har du en virkelig glede å se frem til hele året. Hovedsesongen er sommer og tidlig høst, men flere sorter kan høstes helt fram til jul. Ulike sorter av salatsennep kan høstes helt fram til jul. Sorten "Green In Snow" er best for høst- og vinterhøsting og kan, som navnet antyder, være grønn og sprø selv om det er snø rundt.

Noen bladgrønnsaker kan sås i løpet av høsten for å få en tidlig vårhøsting. Salat sikori «Grumola Verde» og spinat "Giant America" er eksempler på gode varianter for høstsåing.

For å virkelig av grønnsakene året rundt, kan du dyrke bladgrønnsaker i potter innendørs i et lyst vindu. Siden bladene høstes tynne, kan kultiveringen klare seg uten ekstra belysning hvis det er varmt og skikkelig lyst. Hvis dyrkingen ikke plasseres i direkte kontakt med sol og dagslys, for eksempel på en kjøkkenbenk, er det nødvendig med støtte fra plantebelysning for å fremskynde dyrkinga.

Lykke til med dyrkingen!

Impecta Fröhandel

Jordnära
Hos Impecta Fröhandel deler vi gjerne vår kunnskap. Her samler vi jordnære artikler om dyrking og såing. Velkommen til Jordnært – tanker og tips for våre hagevenner.

Ukens frøvariant

En symfoni av farger og liv

Hageblåputen 'Cascade Blue' lever opp til navnet sitt med en forunderlig skjønnhet. De tette tuene med intenst blåfiolette blomster danner en kaskade av farger i steinbed og langs murer i år etter år. Denne lavtvoksende juvelen er mer enn bare en markdekker; om våren forvandler den hagen til et levende hav av farger, en fest for både øyet og de surrende pollinatorene. 'Cascade Blue' er oppkalt etter den franske kunstneren Claude Aubriet, og den bærer navnet sitt med verdighet. Som et levende maleri brer den seg utover med blomstrende penselstrøk i hagen. Plant den i grupper for å skape en dramatisk effekt, så forvandler den selv de mest beskjedne områdene til et levende kunstverk der hver av blomstene bidrar til en symfoni av farger og liv.

Les mer
En perle i hagen

'Mountain Lady' reiser seg staselig og ruver som små fjelltopper i blomsterbedet og på plenen. De små, runde blomstene danner tette klaser i toppen av stilkene. Klasene er himmelblå nederst og går over i snøhvitt mot toppen. Krukkeperleblommen stammer fra Midtøsten og sørøst i Europa, der den vokser vilt langs fjellsider og i enger. Helt siden 1500-tallet har den blitt dyrket som hageplante, og ofte regnes den som et symbol på fornyelse og håp. 'Mountain Lady' er fin å plante i grupper for å skape en slående fargeklatt, eller den kan samplantes med andre vårblomstrende løker. Uansett om den skal pynte opp i et solrikt bed eller plantes i pottene på terrassen, kommer den til å by på en langvarig og henførende blomstring – en ekte perle som det er verdt å vente på.

Les mer
En fryd for øyet

Gjester i hagen uttrykker ofte stor glede når de finner en busk som ser ut til å være overstilt av små papirlykter. Det er når blomsterbegrene til japanlykten får den glødende oransje høstfargen at planten vekker denne intense interessen. Om vinteren tørker frøkapselen og går inn i en ny glansperiode når lykten dekkes av gnistrende rimfrost i den bleke morgensolen. Hvis du er tålmodig, venter enda en fryd for øyet når fjorårets lykter blir så skjøre at det bare er bladnervene som holder dem sammen. Nervene danner et gjennomsiktig nett, og på innsiden lyser det røde bæret. Plantet i en vakker krukke blir japanlykten en fantastisk fin dekorasjon i en lang periode og i flere spennende former.

Les mer
Arr av gull

Den store julebaksten med selvdyrket safran kan du nok ikke forvente, men det kan hende du kan gi noen boller litt smak av krokusen som blomstrer hos deg i høst. Det at arrene til blomsten er kilden til dette verdifulle krydderet er bare ett av de spennende særtrekkene til safrankrokusen. Et annet særtrekk er hvordan den overrasker ved å slå ut i blomst om høsten. Plutselig titter den frem med bedårende purpurfargede krokuser i september og oktober. Det er som om våren kommer på besøk når sommeren tar farvel. For dyrkere som graver ned løker av safrankrokus sent om sommeren, venter det enda en gledelig overraskelse med en blomstring som inntreffer allerede samme høst. Hvorfor vente med noe så vakkert som blomster med delikate arr av gull?   

Les mer
4.6/5 (16079)
2024-11-22
God service og rask levering
- Petra T
2024-11-22
Rask levering
- Carina L
2024-11-22
Fine frø med god spiring. Stort og variert utvalg og godt med flere økologiske varianter. Fornøyd!
- Marie G
2024-11-21
Godt utvalg og punktlige leveranser.
- Virpi L
2024-11-21
........:-)
- Evse
2024-11-21
Fine dyrkingsideer
- Birgitta R
2024-11-21
Har ikke hatt en sniktitt, for det er ikke d. 1. desember ennå og du må ikke jukse i skuffene. Venter spent. Hilsen Lisbeth
- Lisbeth H
2024-11-21
Produkter av høy kvalitet, rask levering!
- Anna-Lena S
2024-11-21
Helt grei bestilling
- Jørgen S
2024-11-21
Sen postgang
- kari j
2024-11-21
Jeg vil foreslå at det bør være svensk som et alternativ på finsk side.
- Eva-lisa P
2024-11-21
Få det jeg bestiller og mye å velge mellom.
- Gudrun L
2024-11-21
Godt utvalg og rimelige priser resten av sesongen.
- Anne K
2024-11-21
Jeg er fornøyd med varene og leveringen var rask
- Maria A
2024-11-21
Super fornøyd. Takk
- Tove Ö
2024-11-21
Har ingenting å skrive. Jeg mottok boksen min som forventet.
- Bodil K
2024-11-20
Alltid rask og korrekt levering. Stort utvalg av blomster og grønnsaker. Har kjøpt hundrevis av frøposer fra Impecta. Bare en gang var det for lite frø i en pose, men jeg fikk umiddelbart en ny pose.
- Gustav J
2024-11-20
God spiring, raske leveranser
- Anne S
2024-11-19
Veldig gode frø som gjør det bra.
- Jörgen L
2024-11-19
Handlet i mange år og har aldri blitt skuffet. Og adventskalenderen er bare wow.
- Inger K
Are you in the right place?
Continue to impecta.no