Lær mer om dyrking av chili og paprika

Se produkter omtalt i denne artikkelen

Spansk pepper er både lett og morsomt å dyrke. Mange setter pris på varmen chilifruktene gir og prøver gjerne de mer ekstreme variantene. Andre foretrekker mildere varianter av chili eller paprika. Noen dyrker paprika på grunn av den store variasjonen i løvverk, dyrkingsmetoder og de vakre fruktene som kommer i en rekke farger og former.

Dyrk paprika og chilipepper

  1. Paprika og chili er lett og morsomt å dyrke.
  2. Paprika er søt og saftig.
  3. Chilipepper, havana paprika og tabasco er veldig sterke.
  4. Varmen av chili måles i Scoville.
  5. Paprika og chili vokser tidlig på sesongen.

Sjekk ut vårt store utvalg av chili og paprika her!

Chilipeppar 'Vampire'

Spansk pepper, Capsicum, er en slekt som tilhører potetplantefamilien. Spansk pepper-slekten består av minst 50 arter, men vi møter bare et dusin av disse hvis vi dyrker fra arter du finner i de vanlige butikkene. Den arten av spansk pepper som vi dyrker mest er Capsicum annuum. Andre arter vi liker å dyrke er Capsicum chinese, habanero og Capsicum frutescens, flerårig spansk pepper.

Når heter det chilipepper og chili?

Ordene «chilipepper» og «chili» kan skape litt forvirring når de brukes i forskjellige sammenhenger.

Det er en gruppe innenfor arten spansk pepper, Capsicum annuum, som heter chilipepper-gruppen. Varianter i chilipepper-gruppen kaller vi chilipepper eller bare chili, og til dette legges et spesifikt sortnavn. Eksempler er chilipepper «Vampire» og chilipepper «Lombardo».

Vi bruker også ordet chili og chilipepper som et vanlig navn på frukt og krydder som vi får fra sorter og arter i hele slekten av spansk pepper, Capsicum.

Chilipeppar F1 'Impala'

Mild paprika og sterk chili

Vi finner altså chilipepper og paprika i sorten spansk pepper, Capsicum annuum.

Paprika er den søte og milde representanten av spansk pepper. For mange er paprika først og fremst vår tradisjonelle husholdnings paprika, for eksempel sorten «California Wonder», som ikke er så merkelig med tanke på hvilken fantastisk grønnsak det er. I paprikaverdenen er det imidlertid mange andre sorter som er vel verdt å oppdage.

I chilipepper finner vi alt fra milde frukter, som bananpepper «Sweet Banana» og arten «Lombardo», mens du i andre enden av skalaen har for eksempel cayennepeppersortene «Black Fangs» og «De Cayenne». For å kunne definere styrken til chilifrukter, oppfant en amerikansk farmakolog den såkalte Scoville-enheten i 1912.

Slik fungerer scoville
Styrken i chili er forårsaket av stoffet capsaicin, som planten mest sannsynlig utviklet for å skape beskyttelse mot skadedyr og insekter. Scoville-enheten er angitt i såkalte scoville-grader som angir hvordan varmen i chilifrukter oppleves. Skalaen er bred fordi varmen i fruktene varierer etter klima, høstingstid og andre vekstforhold. Det angitte området med scoville-grader for hver enkelt chili-sort gir dermed ikke eksakt informasjon om varmen i chilien, men forteller hvor, på en skala fra mild til ubeskrivelig varm, en bestemt chili er.

På bunnen av skalaen er paprika fra 0 Scoville og på toppen er rent capsaicin på 15 000 000–16 000 000 Scoville. I mellom de har du blant annet mellom pepperoni 100−500, jalapeño 2500−8 000, cayennepepper 30 000–50 000 og habanero 100 000–350 000 Scoville.

Vi har et stort utvalg av paprika og chili, bare sjekk her!

Chili og paprika

Brennende habanero

Habanero, Capsicum chinense, gir ofte veldig sterke frukter med skarpe farger og med en fin, fruktig smak. Det er flere varianter med forskjellig styrke. «Habanero Hot Lemon» byr på en sitruslignende smak og «Habanero Orange» har en spesiell smak av mango. Habaneo «Naga Jolokia», også kalt Ghost Chili, regnes som en av verdens heteste varianter, med 855.000-1.000.000 Scoville. Den bør med andre ord behandles med forsiktighet.

Flerårig spansk pepper

Flerårig spansk pepper, Capsicum frutescens, inneholder varianter som ofte har en lav, buskete vekstvane med mange små, varme frukter. Den mest kjente er de forskjellige sortene av tabasco pepper.

Slik dyrker du paprika og chili

Paprika og chili tar lang tid å dyrke, og såingen må startes tidlig på sesongen. I februar-mars er det på tide å starte. Hvis du har tilgang til belysning, kan du starte enda tidligere.

Chili og paprika

Bruk lave kar, bøtter eller potter med hull i bunnen for såingen. Fyll potten med såjord, gjerne blandet med 10 prosent perlit. Den næringsfattige jorda gir en god start for de små spirene. Fukt jorda før såing og legg frøene sparsomt direkte på jordoverflaten. Trykk dem lett ned med en skje eller fingrene slik at de festes til bakken. Siden chilifrøene vokser lett, bør de ikke dekkes med jord. Du kan påføre et tynt lag med lysgjennomtrengelig perlite for å holde fuktigheten enda lettere.

Dekk frøet med klar plast som er utstyrt med lufthull, eller legg det i et minidrivhus med et lokk av plast. Plasser frøet lyst og varmt. Frøene spirer best ved temperaturer rundt 25 grader, gjerne ved hjelp av underoppheting.

Omplanting gir kraftigere planter

Når plantene har utviklet hjertebladene og ett eller to par karakterblader, er det på tide å plante de om. Legg chiliplantene én etter én i 8-10 cm potter fylt med næringsrik plantejord. Plant dem så dypt som mulig, helst slik at bladene havner like over jordoverflaten. Nye røtter vil dannes fra stammen som ender under jorden, noe som gir en fastere og sterkere plante. Om nødvendig kan det hende at de må omplantes en gang til før de plantes i den siste potten.

Lyst til å kjøpe paprika og chili selv? Trykk her!

De omplantede plantene plasseres lyst og litt kjøligere enn før, omtrent 20–22 grader. Det hjelper plantene med å holde seg lubne og fine. Gi ekstra kosttilskudd regelmessig fra ca. 2 uker etter transplantasjon.

Plantene flyttes tidligst ut etter mykning når frostfaren er helt over. De vil stå lyst og varmt for å trives skikkelig. Drivhus er de beste, men selv utendørs på et skjermet sted fungerer det bra. Ved kjøligere temperaturer kan du beskytte dem med fiberduk eller flytte dem inn om nettene.

Fargen på paprika og chili

Paprika og chilifrukter blir først grønne og kan høstes allerede på dette stadiet. Imidlertid har de grønne fruktene ikke nådd full modenhet og har derfor ikke utviklet full smak. Når fruktene blir røde, gule, oransje eller brune, avhengig av sorten, er de modne og har en dypere smak og de sterke sortene blir ekstra sterke.

Håndter varmen i chilien

Capsaicin finnes i hele chilifrukten, men mest konsentrert i de hvite skilleveggene og frøene. Dersom du fjerner frøene fra chilien før du bruker det i matlagingen reduserer det styrken. Hvis du skal bruke en chili og ikke vet hvor sterk den er, kan du kutte frukten ved stilken og forsiktig feste tungen til kjøttet.

Hvis du får i deg en chilifrukt som er ubehagelig sterk, fungerer melk eller yoghurt godt for å lindre varmen og smerten i munnen. Vask alltid hendene etter håndtering av chili – før eller siden klør vi i øynene og da er det ikke hyggelig om det er chili på fingrene.

Chili og paprika

Overvintre chilien eller ta dine egne frø

Capsicum er selvpollinerende og setter frukter uten hjelp. Innendørs der luften er stille og det ikke er insekter tilgjengelig, kan det være en fordel å hjelpe til med pollineringen med en børste eller lignende.

Det er utmerket å ta dine egne frø av Capsicum hvis de er åpne pollinerte sorter, dvs. ingen kryss eller F1-hybrider. Frukten må være helt moden før frøene tas, slik at er fullt utviklede. Bare husk at de liker å krysse med hverandre, så hvis du har dyrket flere sorter nær hverandre, kan det gi opphav til noe helt annet enn det du tok frøet fra.

Selv om vi vanligvis dyrker Capsicum som ettårige planter, er de aller fleste kortvarige flerårige busker faktisk ypperlige for overvintring. På denne måten kan du få en tidligere og rikelig høst året etter. Skjær planten ordentlig ned på høsten og sørg for å gi den rikelig med lys, gjerne med plantebelysning. Vann sparsomt i vintermånedene. Når våren nærmer seg, øker du vanndosen og gir litt svak næring for å vekke planten.

Lykke til med dyrkingen av paprika og chili!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.