Kvalitet – et viktig begrep hos Impecta Frøhandel

Impecta Frøhandel i Julita har levert kvalitetsfrø siden 1975. Gjennom årene har vi tilegnet oss erfaring og kunnskap de færreste kan matche. Vi er kjent for vårt engasjement og vårt unike sortiment. Det gjør at kundene kommer tilbake til oss år etter år. På Impecta Frøhandel tror vi på fordelene med småskala og langsiktighet. Derfor har vi vokst langsomt, i takt med våre produkter, kunder og leverandører. For oss handler det om en ansvarsfull måte å ta vare på virksomheten. Og vår filosofi er enkel. Vi fokuserer alltid på kvalitet – i alle ledd.

Hva mener vi med kvalitetsfrø?

Når vi snakker om kvalitet hos Impecta Frøhandel mener vi ikke bare produktene. Vi snakker om hele prosessen rundt frøhåndteringen. Det betyr at kvalitetsarbeidet gjennomsyrer hele vårt firma. Ettersom vi har hele kjeden fra utvalg og prøvedyrking til pakking, salg og utsendelse innenfor samme firma kommer vi alltid tett på våre produkter. Vi har alltid en følelse av hva som fungerer og ikke. Hos Impecta prøvedyrker vi alle grønnsaker vi selger, og prøvesmaker selve frukten. Det gjør at vi vet hva vi snakker om og kan gi råd og tips om alle våre produkter. Impectas sortiment er nøye utvalgt. Ofte er det sorter med særpreg og unike kvaliteter som vi tar inn. Noen masseproduserte eller lavkvalitetsfrø kommer ikke på tale. Dessuten er alle frø tilpasset for fremdyrking i nordisk klima. Vi tester at alle frø som finnes i sortimentet kan dyrkes frem på våre nordlige breddegrader.

Nøye utvalgte frø med særegenhet

Impecta sitt sortiment preges av en uvanlig stor bredde. Omtrent 2000 ulike kvalitetsprodukter finnes i samlet i vår katalog. Alt fra vanligere sorter til veldig spesielle arter som det er vanskelig å finne andre steder. Familieselskapets småskalapreg gjør det mulig å være fleksibel. Vi kan ta inn mange forskjellige små serier av unike, spennende frøsorter som vi vil dele med dere. Impectas sortiment befatter frø til stauder, krydder, medisinvekster, grønnsaker, villblomster, eksotiske krukkevekster, busker, trær og mye mer. Felles for alle frø er at de gjennomgår samme kvalitetssikringsprosess. Et viktig kjennetegn for våre kvalitetsfrø er den høye spireprosenten. Den ligger ofte langt over gjennomsnittet. «Rett og rent» er stikkord vi benytter for å beskrive frøene. Det innebærer at det er rett sort i forpakningen du mottar, og ingenting annet. For å sikre nettopp dette er vi svært nøye på å rengjøre pakkemaskinene våre før vi begynner pakkingen av en ny sort.

Kvalitetskontroll gjennom spiretest og prøvedyrking

Hos Impecta Frøhandel gjennomfører vi egne kvalitetskontroller på alle nye produkter. Fra hovedkontoret i Sverige er Sara Larsen ansvarlig for kvalitetstestene. Spiretestene foregår metodisk etter dyrkeinstruksjonene. Ulike lysforhold og temperaturer simuleres i våre testmiljøer, og derfor kan spiretestene utføres året rundt. Det er en tidkrevende prosess å prøvedyrke alle nye sorter. Dyrkeprosessen kan ta alt fra noen uker og helt opp til fire-fem uker. Alt loggføres svært detaljert, og informasjonen spres i Impecta sine produktdatabaser. I noen tilfeller medfører testene at dyrkeinstruksjonene må justeres på frøposene, og i andre tilfeller innebærer det at produktet ikke tas inn i sortimentet i det hele tatt.

Impecta verner om miljøet og vår kulturarv

For Impecta er det viktig med begreper som «kvalitet», «arv» og «holdbarhet». For å markere dette har vi valgt å samle alle frø med spesielle egenskaper i våre kvalitetsområder «Øko» og «Kulturarv». Våre øko-frø er samtlige godkjent av EU’s regler om økologisk produksjon og er godkjente for økologisk dyrking. For Impectas grønnsaker er skal det alltid finnes et økologisk alternativ. Innen kvalitetsområdet «Kulturarv» bevarer vi det biologiske mangfoldet ved å samle tradisjonelle, genuine sorter. Enkelte sorter har eksistert i flere hundre år og det kreves dokumentasjon på hvor gammel sorten er for at den skal kunne kalles nettopp «Kulturarv». Her er det fokus på utprøvde og robuste gamle sorter som fører videre en flott dyrketradisjon. En annen interessant kategori som også verner om den nordiske floraen er Impecta sine «Nordiske villblomster».

Oppbevaring og innpakking av frø utgjør en stor forskjell

Frø skal oppbevares kaldt, mørkt og tørt. Hos Impecta Frøhandel oppbevarer vi alltid frøene i optimal temperatur for å bevare spiredyktighet og holdbarhet. Pakkene oppbevares i kjølige rom med temperaturer som er tilpasset de ulike frøsortene (ofte mellom 15 og 16 grader). Posene vi benytter til pakking av porsjonspakker er støvtette og slipper heller ikke inn noe lys. I mange frøposer anvendes også en innerpose med metallbelegg som garanterer at frøene ligger tørt og mørkt. Alle frø datomerkes ved pakking, og frøene skal ha minimum ett års holdbarhet fra salgsøyeblikket, som oftest mye lenger enn det. Alle frø med kort holdbarhet plukkes vekk fra lagerhyllene og kastes. For at holdbarheten skal kunne garanteres etter levering kreves det at frøene oppbevares på riktig måte. Det vil si mørkt, tørt og svalt. Mange av våre frø pakkes for hånd på grunn av størrelsen eller formen på frøene. Ved håndpakking benyttes spesialtilpassede målebeger for å sørge for at mengden blir korrekt i hver pose. Pelleterte frø, det vil si frø som er omdekket av et beskyttende lag, pakkes inn i kapsler slik at man ikke risikerer at de blir ødelagt i transporten.

Vi garanterer ektehet og spiredyktighet

Gjennom våre tester og prøvedyrkinger gjør vi alt vi kan for å forsikre oss om at kvaliteten på frøene er god. Alle våre frø er garantert sortsekte. Skulle det mot formodning være problemer med frøene får du som kunde selvsagt erstatning.

Kontroller og regelverk

For å selge og pakke frøposer kreves tillatelse fra myndighetene og det finnes et omfattende regelverk som må følges. Selve pakkingen foregår i Sverige hvor vi er underlagt det svenske landbruksverket. Kvalitetskontroller utføres regelmessig av landbruksverget som samler frø og tester spiring og renhet.

Rask levering

Muligheten til å handle frø hos Impecta Frøhandel er like stor året rundt, ettersom vi selger hele vårt sortiment gjennom vår nettbutikk. Raske og korrekte leveranser har alltid vært et mål for oss. Vanligvis leveres alle bestillinger innen en uke i hele Norge.

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.