Høsting, stell og sen såing

Skörd, skötsel och sensommarsådd

Vi legger de dyrebare sommermånedene bak oss. For dyrkeren er september en fin tid – grøntområdet er stort, sensommerblomstringen er intens og i kjøkkenhagen ligger grønnsakene i påvente av høsting. La oss se hva vi skal gjøre med de grønne fingrene våre i denne situasjonen.

Teksten er hentet fra Impecta Fröhandel. Oversatt av Henrik Laursen.

Så nytt tidlig på høsten

 • Bladgrønt høstet som babyleaf.
 • Asiatiske bladgrønnsaker.
 • Hurtigvoksende rotgrønnsaker.
 • Erter høstes som små grønne skudd.

For dere som har sådd og dyrket før første eller andre sesong, handler det mye om å få erfaring. Hver tid av sesongen bærer med seg sine lærdommer, oppturer og nedturer. Ikke glem å stoppe opp noen ganger og reflektere over det faktum at du lærer ting og blir mer selvsikker når du holder på med arbeidet.

Høst og vær stolt

I dyrkingsbeskrivelsen for avlingene du dyrker står det i hvilken periode høstetiden strekker seg eller hvor mange uker det vanligvis tar fra planting til høsting. Dyrkingsforhold, som temperatur, vanntilførsel, jordsmonn og hvor du bor i landet, påvirker selvsagt modenheten til frukt og grønt. Derfor er indikasjonen ikke nøyaktig, men peker på en viss tidsperiode når du kan forvente at hver avling er klar for høsting.

Når du drar opp din første rødbete, bryter av den første squashen eller fyller neven med hjemmedyrkede ertebelger for første gang, er det all grunn til å være stolt. Frøene du sådde og plantene du stelte så nøye, har endelig båret frukter.

Sjekk ut vårt utvalg av grønnsaker her!

høsting
Vær stolt av dine første avlinger.

På tide å begynne å tenke på sykluser

Avlingene du høster er fulle av næring, smak og energi. Hele herligheten har utviklet seg på bekostning av jorda, som i vekstsesongen sakte men sikkert har blitt tømt for næringsstoffene.

Ved innhøsting kan du imidlertid tenke på jorda ved ikke å fjerne alt som har vokst der. La topper fra rotgrønnsaker samt blader og stilker fra erter, bønner og andre avlinger eller blomster være igjen i grønnsakshagen. La det organiske materialet dekke jorden for å holde på fuktigheten til grønnsakene som ennå ikke er høstet og for å holde ugresset unna. Når hele høste-sesongen er over, dekker du de visne plantedelene i jorda og gir dermed tilbake litt næring og substans til jorda.

Blast från rödbeta
I toppene, her fra rødbeter, er det mye næring hentet fra jorda. La det blir igjen etter høsting.

Forleng levetiden til avlingen din

Det er en fornøyelse å spise ferske hjemmedyrkede grønnsaker og samtidig veldig tilfredsstillende å lagre dem for å ha glede av avlingene i lang tid. Noen tips om hvordan du kan forlenge levetiden til innhøstingen din er:

 • Oppbevar rotgrønnsaker på et kjølig, mørkt og lett fuktig sted. Topper og lange rottråder fjernes med unntak av rødbeter, som skal beholde noen centimeter av toppen. Kortere oppbevaring av rotgrønnsaker gjøres i kjøleskap hvor de legges i plastposer med små hull i. Lang oppbevaring av rotgrønnsaker gjøres best utendørs i trekasser eller plastbrett. Dekk rotgrønnsakene helt med jord eller grus og halm og sett boksen eller brettet på et lunt sted utendørs. Plukk deretter opp røttene etter hvert som du bruker dem.
 • Forvarm og frys bladgrønnsaker, bønner, erter og rotgrønnsaker.
 • Tørk grønnsakene dine.

Plukk og stell sommerblomstene dine

I september kan du få følelsen av at sommerblomster som søte erter, fløyelsblomster, petunia, ringblomster, sinnia og pyntekurv synger på siste vers. Men det er fortsatt mye blomstring igjen å se frem til. Plukk buketter og fjern visne knopper og plantedeler etterpå. Sommerblomstene får ofte energi når tidlig høst byr på litt kjøligere og våtere vær – mange fortsetter å blomstre til det fryser.

Trykk her for å sjekke ut vårt utvalg av økologiske grønnsaker!

høsting
Så nytt etter at du høster i kjøkkenland og dyrkingskasser.

Så nytt på sensommeren

Når du høster i kjøkkenhagen og dyrkekasser, klargjør du et sted hvor du kan så sent. Da velger du sorter som vokser raskt og rekker å gi en litt mindre, men likevel god høst før vinteren. Så direkte ned i jorden og oppdag fordelene med å høste så sent på sesongen – jorden er veldig varm så frøene spirer raskt, luften er fuktig og solen er ikke så varm, noe som gjør at du ikke trenger å vanne så mye. Sensommersåing kan bestå av:

 • Bladgrønnsaker som kan høstes som små blader, såkalt babyleaf. For eksempel salat, sikori og endivie.
 • Asiatiske bladgrønnsaker som mange liker når det er litt kjøligere. For eksempel komatsuna, pak choi og mizunakål.
 • Andre hurtigvoksende bladgrønnsaker som spinat, vintersalat, rucola og ruccola.
 • Erter er morsomme å så på sensommeren og høste som små, sprø, smakfulle skudd, uten å vente på ertebelger.

Sjekk ut vårt utvalg av asiatiske grønnsaker her!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.