Et frø har spiret – hva nå?

Et frø har spiret - hva skal du gjøre nå?

Plutselig skjer det. Dine forkultiverte frø spirer. Snart brettes hjertebladene ut som vinger på den tynne stammen. Det er ikke rart at du som er nybegynner kan bli litt nervøs, og tenker «hva skal jeg gjøre nå?» La oss se hvordan du tar vare på dine forkultiverte frøplanter.

Ta vare på frøplantene dine

  1. Sett plantene lyst og kjølig.
  2. Gi ekstra belysning dersom de ikke har nok lys.
  3. Vann regelmessig med sprayflaske.
  4. Sørg for god ventilasjon rundt plantene.

Grunnen til at noen arter og sorter forkultiverer innendørs er at de bruker lang tid på å utvikle seg. For å få tid til å vokse, kan de trenge et forsprang på mer raskt voksende arter og sorter.

Forkultivering har både fordeler og ulemper – fordelen er at du kan nyte grønt allerede i begynnelsen av året, ulempen er at det er vanskelig å gi frøene de beste forholdene i miljøet inne.

Sjekk ut vårt utvalg av frø her!

Lys og varme ved såing innendørs

For deg som nybegynner finnes det lysspirende frø, som blir sådd på jordoverflaten, og mørkspirende frø som er dekket med jord. De lysspirende frøene plasseres lyst fra begynnelsen, mens mørkespirede frø ikke har noen spesifikke krav til lys fordi de allerede er der de trives best, nemlig i mørket under jorden.

Felles for både lysspirende og mørkspirende frø er at de vil ha varme når de skal spire. Du kan for eksempel ha en varmematte som gir jevn varme nedenfra.

Lys og varme når frøene spirer innendørs

Så snart frøene spirer, endrer de kravet til lys og varme, og det må du tenke på. Jordsmonnet har varmet opp slik at frøene kan spire, men når de er over bakken, er det egentlig ikke varmt nok i luften ennå. Lyset strømmer imidlertid fra alle retninger når vårsola begynner å stige høyere på himmelen, spesielt hvis det ikke er noen vegetasjon som lager skygge. I sitt naturlige miljø tilbys plantene kjølighet og mye lys. I det miljøet vokser de sakte, men sikkert. Først ved å investere i å bli sterke i stilker og blader, deretter ved å vokse i høyden.

Sett plantene dine lyse og kjølige

For å gi plantene de beste forholdene innendørs, kreves et sted med en veldig lett og kjølig temperatur. Mellom 15 og 18 grader er en en fin temperatur, med mindre noe annet er angitt på posen. Et stort vindu, vendt mot sør og i et kjølig rom, kan tilby dette miljøet. Det samme gjelder en oppvarmet veranda eller en oppvarmet vinterhage. Hvis du synes det er vanskelig å få til det riktige forholdet mellom lys og temperatur, er det best å bruke ekstra belysning hvis du forkultiverer tidlig på året. Det finnes utmerkede løsninger med lysrør tilpasset å henge over frøet.

Sjekk ut vårt tilbehør til forkultivering her!

Hvorfor blir frøplantene lange og vaklende?

Hvis forkultiverte frøplanter forblir i romtemperatur, der du plasserte frøet før spiring, blir plantene lurt til å vokse raskt – det er jo varmt og på tide å komme i gang. Hvis de derimot ikke tilbys riktig mengde lys, oppstår det en ubalanse. Siden fotosyntese krever lys, bruker plantene energien til å trekke seg unna i høyden i håp om å finne lyset, i stedet for jobbe mot å bli sterk og kraftig. Resultatet er lange, vaklende planter.

Kan vaklende planter reddes?

Hvis plantene dine stikker av i høyden og blir vaklende og tynne, er det en mulighet til å «forkorte dem» senere, når de transplanteres. Det betyr at du legger planten litt ned i bakken når du planter om, slik at et stykke av den lange stammen havner under jorden. Det fungerer ikke alltid og ikke på alle planter, men mange arter og sorter har små røtter på stammen som kan slå rot hvis de kommer under jordoverflaten. Andre gjør det kanskje ikke, og et problem kan være at stammen er så liten at den går i stykker når den kommer ned i jorda.

TIPS! Et råd hvis du føler at plantene dine har blitt for vaklende, er å fortsette å stelle dem og håpe at de blir friske. Samtidig sår du litt mer, for sikkerhets skyld og forbedrer belysningen når plantene kommer opp. Med deg på veien får du god erfaring og i beste fall mange flere planter enn du forventet.

Vann og luft frøplantene dine

Akkurat som frøene i spiringsperioden, ønsker plantene dine jevn og mild vanning, ingen tørke og ingen flom. Det er fortsatt best å vanne regelmessig med en sprayflaske.

Sjekk ut vårt utvalg av frø her!

Det er lurt å dekke frøene med noe plast med hull i, for å skape et fuktig, men ikke for tett miljø. Slik trives også plantene, men de kan gjerne luftes skikkelig på et tidspunkt på dagen, ved å fjerne plasten. Når plantene begynner å nå opp til plasten, er det på tide å fjerne den helt. Da kan du begynne å fukte plantene dine ved å spraye dem med vann hver dag.

Frø i forskjellige stadier

I løpet av årets første måneder blir forskjellige arter og sorter forkultivert til forskjellige tider, dels avhengig av hvor lang tid det tar å utvikle seg, og dels avhengig av hvor i landet du bor. Resultatene kan være at du har sådd i forskjellige stadier hjemme og det blir mye å gjøre. Dette er bare gøy, men hvis du er nybegynner, kan det være godt å ikke ha for mange frø i den første sesongen, men heller fokusere på noen få favoritter.

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.