Dyrkeglede er delt glede: Å dyrke med barna

Se produkter omtalt i denne artikkelen
Odlarglädje är delad glädje: Odla med barnen

Dyrkeglede kan deles på mange forskjellige måter og i alle månedene i året. Fra vinterens valg av frø, til spirende dyrkerdrømmer og helt til høsten, hvor du skal høste, er det stor glede i fellesskapet med andre dyrkere.

Fem tips når du dyrker med barn

  • Så frø som spirer raskt
  • Så spennende og morsomme sorter
  • Dyrk fine buketter
  • Dyrk for bier, humler og sommerfugler
  • Høst sammen

Barn synes det er flott å bare være sammen. De kan følge dyrkingen din gjennom hele sesongen uten at den er spesielt tilpasset dem. La de ha noen egne redskaper eller ett eget hjørne av grønnsakshagen slik at de kan vandre fritt. I noen tilfeller holder det at de bare får se på, stille tusen spørsmål og oppleve hvor glade og fornøyde de voksne blir av dyrkingen.

La oss likevel se hvordan de unge gartnerne kan bli inspirert litt ekstra.

Sjekk ut vår nettbutikk her for produkter som gir ekstra dyrkeglede!

Så frø som spirer raskt

Når den første spirende nysgjerrigheten skal vekkes, er det lurt å ikke bli fristet av tålmodighet. Start med frø som spirer raskt og blir sådd direkte utendørs når jorda varmes opp.

Grønnsaker som vokser raskt er reddiker, salat, spinat, kålrot, sukkererter, agurker og vårløk. Sommerblomster som vokser raskt er ringblomst, kornblomster, pyntekurv, valmuer, blomkarse, sinniaslekta og solrose.

dyrkeglede

Så spennende og morsomme sorter

Barnas fantasi og forventninger får ekstra fart hvis frøene skjuler spennende og morsomme avlinger og blomster.

Squash vokser i rasende fart og snor seg med store blader og blomster langs stammen. Om sommeren er det morsomt å se under bladene og oppdage hvordan fruktene vokser seg store.

Sommersquash ser ut til å være på feil plass når den med sin spesielle form ligger som en svær blåskjell i kjøkkenområdet. Den er tilgjengelig i hvit, grønn og gul.

Gulrøtter og reddiker er tilgjengelige i sorter med forskjellige farger og former som gjør dem mer spennende å dyrke enn henholdsvis de klassiske lange og oransje og runde og røde. Det er morsomt å trippe ut i grønnsakshagen på små føtter og trekke opp en rund gulrot eller gul reddik som du kan knaske på, eller stolt hente inn til familien.

Kålrabi har den fantasifulle formen til et lite romvesen med tentakler. Kålrabi er tilgjengelig i rødt, hvitt og grønt.

Bladbete får knallrøde eller oransje stilker og inviterer til å plukkes opp og spises.

Hagebønne «Yin Yang» vokser med vakre sorte og hvite bønner, og minner om Yin og Yang, det kinesiske symbolet på universets urkrefter, med en skygge og en solside. Bønnene er milde og gode på smak.

Popcorn er veldig gøy for barna å plante. Denne høsten hjemsøker hjemmelaget popcorn familiens fredagshygge.

Agurkurt vokser raskt, tiltrekker seg mange bier og både lukter og smaker agurk. Agurkurt er tilgjengelig i sorter med blå eller hvite blomster.

Kaliforniavalmue har et morsomt navn. Den legger seg om kvelden ved å stoppe blomstringen når solen går ned. Neste morgen åpner den søte blomsten seg igjen. Kaliforniavalmue er tilgjengelig i oransj, gul, rød og rosa.

Kjempesolsikker vokser seg flere meter høye og har store blomster. Utfordre barna i en konkurranse – hvem dyrker sommerens høyeste solsikke?

Sjekk ut våre grønnsaker her!

dyrkeglede

Barn og spiselige blomster

Mange av sommerblomstene våre er spiselige. For barn er det selvfølgelig morsomt å kunne plukke vakre blomster og smake på dem. Som forelder må du selv bestemme om det føles trygt å fortelle når en blomst kan spises. Det viktige er at barna forstår og respekterer at bare sorter som en voksen har identifisert som spiselige, kan puttes i munnen. Eksempler på spiselige blomster er ringblomst, kornblomst, solsikke, karse, squash og agurkurt.

Dyrk buketter

Som barn skaper det en fantastisk sommer dersom man kan plukke buketter og gi til noen en liker. Det er selvfølgelig ekstra morsomt å dyrke blomstene selv. Frigjør et lite område for å så fine snittblomster som er mulig for små grønne fingre å plukke. Fine ​​sorter er kornblomst, ringblomst, sinniaslekta, blomsterert, hare’s tail grass og pyntekurv.

Dyrk for bier, humler og sommerfugler

Involver gjerne barna i noe som er viktig og som vi alle kan hjelpe til med. Alle som dyrker avlinger drar nytte av våre vitale bier, humler og sommerfugler. Fortell hvorfor de pollinerende innsektene i hagen er viktig, og at de bidrar til å gjøre hagen din til et godt sted for dem.

  • Så lysvoksende, årlige blomster som tiltrekker seg insekter. Gode ​​sorter er solsikke, pyntekurv, valmue, honningurt, kornblomst, blodkløver, lusern og agurkurt.
  • Hjelp de tørste insektene ved å gi de en bred bolle fylt med vann. Legg steiner, kvister og store blader i vannet som insektene kan hvile på.
  • La tykke, ødelagte grener, hule pinner, tørre blader og annet organisk materiale ligge i deler av hagen slik at insektene kan bo og gjemme seg ved det.

Det kryper og kråler

Sammen med de pollinerende insektene er de små insektene i hagen avgjørende for syklusen i naturen. Meitemark, tanglus, edderkopper og marihøner, kryper, spiser og beiter i jorda, noe som bidrar til at jorda stadig bygges på, fylles med næringsstoffer og holdes løs. Oppdag verden av små insekter sammen med barna med respekt for alt levende, både små og store, søte og skumle.

Høst sammen

Så snart det er mulig å høste, er den delte dyrkegleden på topp. Å rusle ut sammen og spise direkte fra grønnsakshagen eller ta med en kurv og fylle med hjemmelagde godbiter er ren lykke. Tenk å kunne gjøre dette hele sommeren og langt ut på høsten. Og du trenger bare å gå rett utenfor døren – det er ikke ille!

Ikke glem å ta pauser

Unge så vel som voksne og eldre dyrkere må noen ganger huske å stoppe opp og bare se på herligheten, lytte til summende insekter og kjenne sol og vind i ansiktet. En god, avslappende pause, eller to, er derfor obligatorisk. Dyrkeglede er delt glede, selv når du ikke gjør noe, men kun suger inn den harmoniske atmosfæren i hagen, tomten eller balkongen.

Har du enda ikke sjekket vår nettside? Trykk her da vel!

Du trenger kanskje også..

Til handlekurven

Vi åpner snart på ordentlig!

På nyåret vil nettbutikken åpnes for fullt. I mellomtiden kan du gjerne melde deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud.